Versió impresa ISSN 2253-7694
Versió electrònica ISSN 2659-5532
La revista Aula de Lletres Valencianes - Revista de Filologia Valenciana és resultat de l’activitat de l'associació Taula de Filologia Valenciana. A causa d’eixa vinculació, donem informació sobre l’associació.
Taula de Filologia Valenciana és una associació de professionals de la llengua que naix per a millorar l’ensenyament del valencià i, en general, per a treballar en els factors que depenen o estan vinculats als professionals de la llengua, especialment l’estudi de l’ús del valencià i l’anàlisi del valencià públic. Per tant, els tres centres d’interés de Taula són la pedagogia (en llengua i en literatura), la sociolingüística i la normativa. Com a mitjans auxiliars, considerem la lingüística, la teoria literària, la història, la sociologia i la psicologia.
Taula de Filologia Valenciana també vol contribuir a superar la fractura que es va produir en la societat valenciana en els anys setanta i huitanta per la interpretació de la naturalesa del valencià. Els seus membres són docents d’institut o d’escola, tècnics lingüístics, escriptors (en el sentit més ample del terme), professors universitaris (sobretot de didàctica, de llengua i de literatura) i persones rellevants de camps específics.
Ací tenim una concreció progressiva dels objectius i els mitjans de Taula:
Objectiu general
Objectius específics
Dos principis bàsics de Taula de Filologia Valenciana i una conseqüència
Mitjans específics per a assolir els objectius dits:
Els instruments a què recorre Taula de Filologia Valenciana per a acostar-se als objectius dits són, fonamentalment, una Jornada («Jornada sobre el valencià. Pedagogia –llengua i literatura–, ús social i normativa») i la revista Aula de Lletres Valencianes - Revista de Filologia Valenciana. La presència en Taula de docents, investigadors i jóvens ben formats i altament compromesos amb la societat valenciana fa que, al costat dels mitjans bàsics, n’hi hagen uns altres, com ara l’elaboració de llibres divulgatius, la realització d’investigacions, la confecció d’articles d’opinió per a la premsa i el desplegament de treballs d’idees.
Els lectors interessats per aprofundir en els objectius de Taula, poden consultar Taula de Filologia Valenciana (2011): «El valencià modern. Antecedents, formació, assoliments, propostes de millora i aplicacions socials», Aula de Lletres Valencianes. Revista Valenciana de Filologia 1, 25-82. En el número 2 de la revista (p. 135-151), n’hi ha un extracte de 15 pàgines, «Causes i objectius de Taula de Filologia valenciana».
La revista Aula de Lletres Valencianes. Revista Valenciana de Filologia ha sigut publicada en els cinc primers números per la Institució Alfons el Magnànim, de la Diputació de València. Actualment es publica en col·laboració amb la Diputació de Castelló.
Versió impresa ISSN 2253-7694
Versió electrònica ISSN 2659-5532